Συσκευές και εξοπλισμός

Οι συσκευές, και γενικά όλα τα απορρίματα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), συλλέγονται από την Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ, που είναι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την συγκέντρωση τέτοιων απορριμ­μάτων και την προώθησή τους προς ανακύκλωση.

Για να μάθετε ποια είδη εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία απορριμάτων, διαβάστε εδώ. Αναλυτικά τα είδη ΑΗΗΕ υπάρχουν και σε αυτό το αρχείο.

Η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ συνεργάζεται με Δήμους, Σχολεία και Καταστήματα Λιανικής έτσι ώστε να συλλέξει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και να προχωρήσει στην ανακύκλωσή τους.

Για να δείτε τα δημοτικά σημεία συλλογής ανά νομό, πατήστε εδώ. Διαβάστε επίσης το έγχρωμο ενημερωτικό φυλλάδιο του Φορέα (παράκληση να μην τυπωθεί!).

Για να δείτε τα συνεργαζόμενα σχολεία, πατήστε εδώ ή τηλεφωνήστε στην electrocycle (210 53 19 780, 210 53 19 762-5 — το εργαλείο αναζήτησης δεν δουλεύει πολύ καλά).

Για να δείτε τα συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής, πατήστε εδώ. Επίσης, τα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές είναι υποχρεωμένα από το νόμο να δέχονται, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, μία παλιά ομοειδή συσκευή για κάθε μία που αγοράζει ο καταναλωτής. Δηλαδή, αν αγοράσετε ένα νέο ψυγείο/κουζίνα/εκτυπωτή κ.λπ. το κατάστημα είναι υποχρεωμένο να πάρει την παλιά σας συσκευή. Αρκετά καταστήματα που πωλούν συσκευές και εξοπλισμό έχουν ξεκινήσει να το κάνουν, δηλ. δέχονται τις παλιές συσκευές ή παραλαμβάνουν χωρίς δική σας επιβάρυνση την παλιά ομοειδή συσκευή σας, όταν σας παραδίδουν μία νέα συσκευή στο χώρο σας. Έτσι, εάν σκοπεύετε να αγοράσετε νέα συσκευή, μπορείτε να ενημερώσετε το κατάστημα από όπου θα αγοράσετε ότι θέλετε να παραλάβει την παλιά ομοειδή σας συσκευή τη στιγμή που θα σας παραδώσει την νέα!

Στην Πάτρα (για απορρίμματα του νοικοκυριού σας)

Για όλες τις συσκευές: Το Δημοτικό Σημείο Συλλογής ΑΗΗΕ είναι στην Ξερόλακκα (ΚΔΑΥ). Τηλεφωνήστε στο 2610 450 366 για να μάθετε λεπτομέρειες.

Για μικρότερες συσκευές: Αναζητήστε τους κάδους από plexiglass (χωρούν περίπου 1 κυβ. μέτρο απορριμμάτων) που έχουν τοποθετηθεί σε συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής, ή τηλεφωνήστε στα συνεργαζόμενα καταστήματα για να ρωτήσετε εάν διαθέτουν κάδο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι κάδοι στο ΜΑΚΡΟ και στο PRAKTIKER. Αν έχετε δει τέτοιο κάδο σε άλλο κατάστημα λιανικής, ενημερώστε μας!

Στο Πανεπιστήμιο (για απορρίμματα του Πανεπιστημίου)

Η Επιτροπή Ανακύκλωσης έχει συνεννοηθεί με τον Φορέα ώστε, αντί να τα πηγαίνουμε εμείς, να έρχεται φορτηγό και να τα παραλαμβάνει από το Πανεπιστήμιο. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι εξαιρετικά απλή και είναι η εξής:

1. Εάν έχετε μεγάλη ποσότητα συσκευών (20-30 αντικείμενα), αφού τις καταγράψετε χρησιμοποιώντας το έγγραφο «Κατάσταση ειδών προς απόσυρση και ανακύκλωση» (κατεβάστε το σε μορφή: odt doc), θα πρέπει να έρθετε σε συνεννόηση με τον κ. Μιχάλη Απεραθίτη ή με τον κ. Μαντζαβίνο τηλ. 210 5319762, εσωτ. 118 (maperathitis@electrocycle.gr), ώστε να έρθει φορτηγό να τα παραλάβει. Κατά την παραλαβή θα σας υπογραφεί και παραδοθεί ως πρωτόκολλο παραλαβής το συμπληρωμένο έγγραφο «Κατάσταση ειδών προς απόσυρση και ανακύκλωση». Το πρωτόκολλο αυτό τοποθετείται στο βιβλίο παγίων ή απλώς φυλάσσεται.

2. Εάν έχετε μικρή ποσότητα παλιών συσκευών, αφού και πάλι τις καταγράψετε με τον ίδιο τρόπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά ή μέσω email με την συνάδελφο κ. Κατερίνα Συνέλλη (synellis, 969610) ώστε να συντονιστεί η παραλαβή μικρών όγκων τέτοιων συσκευών από πολλούς διαφορετικούς χώρους του Πανεπιστημίου την ίδια ημέρα.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Δείτε την Πανεπιστημιακή κοινότητα εν ώρα δράσης και μάθετε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα στη σελίδα «Επικαιρότητα» !

Σχολιάστε