Μπαταρίες

Τι είναι αυτό;

Οι γνωστές και πολύ χρήσιμες μπαταρίες με βάρος μέχρι 1,5 κιλό: κανονικές, αλκαλικές, επαναφορτιζόμενες, μικρές (αυτές που μπαίνουν σε ρολόγια), κ.λπ.. Για μεγαλύτερες μπαταρίες, βλ. Συσσωρευτές.

Γιατί να τις ανακυκλώσω;

Όλες οι μπαταρίες είναι εξαιρετικά τοξικές και βλαβερές για το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Περιέχουν επικίνδυνες ύλες όπως μόλυβδο, υδράργυρο, και κάδμιο.

Πού να τις φέρω;

Μέχρι τον Μάιο του 2008 υπήρχαν 21 κάδοι ΑΦΗΣ σε χώρους του Πανεπιστημίου, που είχαν παραγγελθεί με προσωπική πρωτοβουλία μελών της Πανεπιστημακής Κοινότητας. Η Επιτροπή Ανακύκλωσης μετά από ανεύρεση και συνεννόηση με ενδιαφερομένους, προχώρησε στη μαζική παραγγελία επιπλέον κάδων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 35 κάδοι ΑΦΗΣ σε πολλά σημεία μέσα στο Πανεπιστήμιο. Δείτε σε ποια σημεία του Πανεπιστημίου υπάρχουν κάδοι ΑΦΗΣ. Σιγά-σιγά τοποθετούνται περισσότεροι κάδοι. Σύντομα θα τοποθετηθούν κάδοι στα εξής σημεία: Τμήμα Φαρμακευτικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Τμήμα Φυσικής.

Επίσης αναζητούνται υπεύθυνοι για τα Τμήματα: Παιδαγωγικό, Θεατρικών Σπουδών, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, καθώς και την Φοιτητική Εστία. Εάν ανήκετε σε αυτά τα Τμήματα και ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε έναν κάδο, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Πού πηγαίνουν μετά;

Οι μπαταρίες που μαζεύονται καταλήγουν στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης μπαταριών ΑΦΗΣ. Μετά προωθούνται για ανακύκλωση σε εργοστάσια της Ευρώπης. Τα έξοδα συλλογής και προώθησης στο εξωτερικό καλύπτονται από εισφορές των εισαγωγέων μπαταριών. Δείτε επίσης τις Συχνές Ερωτήσεις στην ιστοσελίδα της ΑΦΗΣ.

Επικοινωνία

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών (για παραγγελία νέου κάδου): Αναστασία Ψειρίδου (pseiridis)

ΑΦΗΣ (αν δείτε ότι ένας κάδος κοντεύει να γεμίσει): 210 8030 244. Η αποκομιδή των μπαταριών γίνεται εντός 10 ημερών.

Σχολιάστε